Sunday, September 20, 2009

Bbabi Taanoh

Kan saye de cerite yang saye akan wat post laen psl perbualan saye ngan akak opis Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu. Berikut adalah petikan kata-kata beliau kepada saya, dalam nada suara yang keletihan dan amat saiko sekali;

"Eeee..berat weh. Awok tahu dok kije duktor ni bukang mudoh2. Payoh awok tahu. Guling netang guling netang la awok kak spita ni. Tapi awok orang lakki kang. Kire dok payoh ah. Bukan dok payoh mnde, payoh tu memang payoh doh. Cume awok dakyoh mikir rumoh la. Lagipun tanggungjawak awok doh cari nafkoh. Kire mate pecariang awok doh la. Ni kalu orang puang ni. Nok ade keluorge lagi. Doh tokkang awok takmboh nikoh dok? Orang puang payoh. Hubungang nge suammi, anok2.

Orang lakki pong sekse juggok. Sekse blakke.Macang ade duktor mude puang sorang baru ni ye katte- Saye nyessa kate. Saye salloh amek jalang doh kak eh. Doh ye ah due tige ari dok keje ongko sapa ke tadop rehak pah. Balik nok care ke rumoh pulok. Doh tokkang nok lok gitu je owk?

Kaddang tu sapa 2-3 hari dok musing kliling spitta eh, doh nok rehak wanne? pasyeng tu lah, pasyeng ni lah. tu sappa ye katte kije duktor pe bbabi tannoh!"


Isk3...aku tau korang tak paham. Jadi aku sediakan terjemahannye. Saje aku gune jugak bahasa loghat, supaye mesej dapat disampaikan dengan lebih tepat dari sudut bahasa kepada orang yang memahami.


"Eeee, susah tau. Awak tahu tak yang kerja doktor ni bukan senang. Susah tau, terguling terlentang la awak kat hospital ni. Tapi awak (Lordhosni) orang lelaki kan, jadi takdelah susah. Bukan tak susah, susah tu sememanngye ade, cuma awak tak payah fikir sangat soal rumahtangga. Lagipun dah tanggungjawab awak cari nafkah. Kalau perempuan, nak ade keluarga lagi, takkanlah awak (bakal2 doktor) tak nak kahwen kan? Susahlah kalau orang perempuan (jadi doktor). Hubungan dengan suami dan anak2 (kena jaga).

Orang lelaki pun apa kurangnya. Dua-dua (jantina) pun sama (tahap kesusahannya). Baru-baru ni ada seorang doktor perempuan muda (baru) bercerita pada saya. Dia kate dia menyesal. Die kata die dah salah ambil jalan. Masakan tidak, dua-tiga hair kerja on-call sampai tiada rehat. Balik rumah pula banyak perkara lain (urusan rumahtangga) menanti. Takkanlah nak biar macam tu je kan?

Kadang-kadang tu sampai dua-tiga hari keliling hospital (rawat pesakit). Dah tu nak rehat bile? Pesakit yang itu lah, pesakit yang ini lah. Sampai dia (doktor muda tadi) tu kate kerja doktor macam kerja babi tanah!"

Saya kata: Babi tanah pun, babi tanah la labu.....

_

5 comments:

Syazwan Harun said...

kalo da keje doctor macam babi tanah, engineer tuh lagi tgi la rank die kan :P

kepalmawie said...

hotak ko
rank die cam babi hutan kot

amyrah said...

terima dengan pasrah
=)

najibah kazmin said...

salam ziarah.

nice entri..

Lord Hosni the Wise said...

wanrun;
ceit..mampos la engineer!

kepal mawie;
kire babi tanah tinggi lagi la? ahaks

myra;
da sampaike rusia da pon..ape yg x pasrah nyer

najibah;
salam..trimas..kat mane skang?