Tuesday, December 1, 2009

Kisah Abang

Zaman Abang tengah bermisai. Masa ni lah masa kegemilangan Abang. Rambut panjang, misai pun ade. Mase tu semua awek-awek dok pakat usha Abang je.
Tu belum Abang pakai spek hitam sambil kuak-kuak rambut Abang time jalan sambil dihembus angin tengah sepoi-sepoi bahasa. Memang diorang jerit-jeirt tak keruan tau. Tapi Abang tak layan. Abang fokus pelajaran.
p/s : Dua ekor mamat tepi tu tak perlu diberi perhatian. Diorang tu memang betul-betul tak betul.

Zaman Abang baru lepas cukur misai. Abang jumpa shaver kat bilik air Abang kat rumah. Lepas cukur rasa muda pulak. Awek-awek sekolah pulak pakat usha Abang. Tapi abang tak layan bawah umur ni. Tak matang.

Dulu Abang ade try nak cukur kat Kolej, tapi kawan Abang yang gemuk name Hazim tu kedekut tanak bagi pinjam shaver. Ape nak buat kalau dah member macam tu punya gaya.

Dah sekian lama kat rumah, mak bapak Abang naik geram tengok rambut Abang. Diorang ni memang dari dulu anti rambut panjang. Abang dah puas berdakwah kat diorang. Abang cakap Nabi dulu pun rambut panjang. Tapi tak makan.


Last-last Abang pun mengalah. Maklumlah Abang kan anak mithali. Korang semua kena ikut contoh tauladan macam Abang ni tau. Jadi anak yang taat.


Abang skang ni setiap kali tengok cermin, Abang rase sedih. Rase nak gelak pon ade. Dah macam tok sami. Kakak Abang cakap macam Doraemon. Tapi makcik-makcik kat surau semua cakap Abang macam Damian dalam cite Banlieu 13.


Abang percaya kat makcik-makcik surau tu.


Abang percaya.


_

23 comments:

Qeef said...

haha best2!!! mcm shaolin!! xD

kepalmawie said...

aiman tak kisah
eh silap
abang x kesah

Lord Hosni the Wise said...

qeef;
olay toh fan...

Lord Hosni the Wise said...

mawie;
trimas bang..
eh silap..
trima kasih mas..

Lily Cartina said...

lek ah bro..nabi pun rambut panjang..
haa...

Mohamad Arif Wajidi b Ahamad Kamal said...

Aku x kisah ko nk ckp muka kau macam Damian..yang aku kisahnya makcik2 surau tu nengok cite B13..itu gila beb!

Lord Hosni the Wise said...

Lily;
tu ah..sunnah tuuuuuu.. itu pun gua belom pkai celak lg tu..

Wajidi;
haaa..lu jgn tekezut..makcik2 surau tu mmg ske cite2 action ni..maklumla, skang ni cite hindustan da xde action, ubah slera la plak tgk cite prancis..

[BiE=sUnShInE!] said...

comeylah abg ciko rmbut sparuh botak!!hahahaha...

ps:mcm shin chan pn ade ;)

nurulfana said...

mase dh cukur misai tu ade mcm ala2 cikgu ikhwan la haha

Lord Hosni the Wise said...

che nab;
org da kate macam Damian tu maksudnye hensem la...ape pulak comel..adoyai

nurulfana;
walopon ko bukan org pertama ckp cmtu, tp hati aku ni ttap terluka..

Lily Cartina said...

abg ciko.
bwahahahhahhahh!!!

Lord Hosni the Wise said...

lily;
kenapa pula kamu gelak bertiba-tiba ini?

jhar said...

yang baju biru itulah yang kacak

abang dah botak ye?
hahahahahaha :D

Lord Hosni the Wise said...

jhar;
bju biru tu enterframe jah tu =P
ye..abang da botak ni..haiz..

Lily Cartina said...

klako bile orang panggil ko abg ciko.
hehhehehehehe

bawangmerah said...

hi abang~~

Lord Hosni the Wise said...

lily;
eh..itu pun klako ke kak lily...haiz..

farahin;
hai adek pain..

bLaDe said...

hahaha...woi damian...kepale kite da same la...mak ak pon geram tgk rambot ak...die kate cam sarang tebuan...pergh..ape lagi, ak tros botak la...

memule nak mintak no 1, last2 no 2...haha..

Myra said...

apesal pendek sgt??? kebulatan terserlah...

Lord Hosni the Wise said...

blade;
aku xnk mule2..tp ayah aku wat cne tah smpai aku termakan dakyah die..aku x tau aku gune no. brape..tp mmg x pkai gunting lgsung..

myra;
itu la pasal..kalu dulu bole gak camouflage sket..haiz...

shiedahkamil said...

tgk gmbr.. x gelak..

smpai la ayt tok sami..baru tergelak.

Hahahahaa... (again)

lordhosni said...

thnx..
Sami Tibet kot, pasal x cukur..haha

Lily Cartina said...

mu botak gaye shin chan tau dop.